Substancje występujące w pokarmach, które mogą wywołać reakcje alergiczne

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
18 czerwca 2020

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE  LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut, a także  produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)     syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b)     maltrodekstryn na bazie pszenicy

c)     syropów glukozowych na bazie jęczmienia

d)     zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych                                             

  1. Skorupiaki i produkty pochodne.
  1. Jaja i produkty pochodne.
  1. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)     żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy  lub karoteny.

  1. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  1. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)     całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b)     naturalnych tokoferolu (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu   D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego

c)     fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymywanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego

d)     estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego

  1. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  1. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje,  a także produkty pochodne.
  1. Seler i produkty pochodne.
  1. Gorczyca i produkty pochodne.
  1. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  1. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr  w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie   z instrukcjami wytwórców.
  1. Łubin i produkty pochodne.
  1. Mięczaki i produkty pochodne.